Nieuwsachief

image

Internationale Dag voor de Rechten van het Kind

Ondanks het feit dat door het Coronavirus geen activiteiten kunnen worden georganiseerd, hebben wij als bestuur toch aandacht aan deze feestelijke 31ste verjaardag van de Kinderrechten. Aan het begin van het Kinderrechtenpad hebben wij traditioneel bloemen gelegd. Hopelijk is volgend jaar weer een uitgebreidere viering mogelijk.


image

Bevrijdingsdag

Op de bevrijdingsdag van Groningen heeft het bestuur van de stichting bloemen gelegd op het regimentenplateau in Het Bevrijdingsbos om op deze manier toch stil te staan bij de 75ste verjaardag van de bevrijding.


Russell Thompson, die vorig jaar zomer zijn 100ste verjaardag vierde, vertelt over de bevrijding van Groningen

Van familie van Russell Thompson ontvingen wij een videoboodschap ter gelegenheid van de viering van de 75-jarige bevrijding. Hij vertelt over zijn belevenissen tijdens de bevrijdingsdagen in Nederland, waaronder de bevrijding van de stad Groningen.


image

29 november boomplanting Stedenband Groningen Moermansk

Op vrijdag 29 november 2019 is een boom geplant in het Bevrijdingsbos ter gelegenheid van de viering van 30 jaar stedenband Groningen-Moermansk. In de omgeving van het Kinderrecht: Kinderen hebben recht op Vrede is door de Russische delegatie een winterlinde geplant welke is aangeboden door de provincie Groningen.


image

20 november Internationale Dag van de Rechten van het Kind

Op woensdag 20 november 2019 vierden we het dertig jarig bestaan van Kinderrechten op de Internationale Dag voor de Rechten van het Kind. In het Bevrijdingsbos maakten we een rondgang langs de kinderrechten met scholieren van Het Palet. Film


image

Jaarthema 2020

Jaarlijks geeft het Nationaal Comité 4 en 5 mei een jaarthema voor de viering van Bevrijdingsdag. Voor 2020 is het thema: "Verhalen om nooit te vergeten".

Voor de tekst van het Jaarthema 2020, klik hier.


image

Bevrijdingsdag 2019

Op zondag 5 mei 2019 werd traditiegetrouw de bevrijding gevierd in Het Bevrijdingsbos.
Bekijk hier een verslag.


image

Viering Bevrijdingsdag Groningen

Op 13 april 2019 werd een lezing gehouden door mevrouw Elly Pastoor, wethouder van de gemeente Westerkwartier. In een goed gevulde Stefanuskerk vertelde zij over de bevrijding van de stad Groningen. Aansluitend werd in Het Bevrijdingsbos door de NATRES een eregroet gebracht bij het regimentenplateau en werden door de aanwezigen kaarsen geplaatst tijdens het noemen van de namen van de regimenten die de stad hebben bevrijd.


image

Scholenproject 2019

Het Scholenproject vond dit jaar plaats op 10 april 2019. Dit jaar werd deelgenomen door g.b.s. Het Palet. De leerlingen presenteerden filmpjes en werkstukken en gaven met een rap een nieuwe invulling aan ons volkslied. Ook werd een homage gebracht aan de bevrijders door het zingen van een lied. In het bos werden bij de stenen met de kinderrechten bloemen gelegd.

Voor een verslag van de dag klik hier.


image

Scholenproject 2018

Het scholenproject 2018 leverde weer geweldige bijdragen op van de scholieren. Kijk hier voor de filmpjes en een kort verslag.


image

Bevrijding van Groningen 2018

De bevrijding van Groningen in 1945 werd op 14 april herdacht. In de middag werd bij de Twee Bruggen stilgestaan bij een van de laatste gevechtshandelingen in de stad en 's-avonds vertelde Frank von Hebel in de Stefanuskerk te Noorddijk over de verhalen van degenen die de bevrijding van de stad hadden meegemaakt. Vele bijzondere en aangrijpende momenten kwamen aan de orde. Na afloop vond traditiegetrouw bij het regimentenplateau een korte ceremonie plaats.

         

image

Begin januari 2016 hebben vandalen toegeslagen in Het Bevrijdingsbos. Verschillende objecten in het bos zijn beschadigd en de plaatjes op de paaltjes bij de op het voorterrein geplante bomen zijn allen verwijderd.

Graag zouden wij in contact komen met iedereen die iets heeft gezien of iets weet van de vernielingen.
Reacties kunt u zenden naar: secretaris.

[2016-01-16]


image

Rond deze tijd begint het Bevrijdingsbos zich te hullen in de prachtigste herfsttinten. Een bezoek brengen aan het bos is zeker de moeite waard!

[2015-10-15]In de aanloop naar de 4 mijl Groningen traint een deelnemer in het Bevrijdingsbos.

[2015-10-10]


image

Op 11 september 2015 heeft een tweetal Canadezen van "The Black Watch" Het Bevrijdingsbos bezocht. In het bos werden bloemen bij het regimentenplateau gelegd en een korte rondwandeling gemaakt door het bos.

Als dank voor de ontvangst ontving het Bestuur van de bezoekende Canadezen een dankbrief.

[2015-09-11]


image

Groep 8 van de Calvijnschool heeft een speciale band met het Bevrijdingsbos sinds dat door deze groep is geadopteerd. Op 25 juni 2013 heeft de huidige groep 8 die speciale band overgedragen aan de komende groep 8.
Dat deden de leerlingen met enig ceremonieel: er werd verteld waarom en hoe het bos tot stand is gekomen. Na twee minuten stilte werd een bloemstuk gelegd en een gedicht voorgedragen. De ceremonie werd afgesloten met het zingen van het Wilhelmus en We are the World.
Hierna gingen de leerlingen samen op ontdekking in en om het Bevrijdingsbos. Een mooie en indrukwekkende middag.

[2013-06-25]


image

Regelmatig is er klein onderhoud in het Bevrijdingsbos, maar soms moet er een grotere klus geklaard worden. Onlangs is vooral het voorste plein aangepakt: het maple-leaf-mozaïek is weer goed zichtbaar en achter het Regimentenplateau is een betonlaag gekomen. Ook het hoogholtje is hersteld. Kortom: voordat de activiteiten rondom het aprilproject en 5 mei beginnen, ziet het er hier weer verzorgd uit!

[2013-04-01]


image

Het 25–jarig bestaan van de Peter Kuil Holding in 2012 werd feestelijk gevierd. En dat niet alleen: tegelijkertijd was er vanuit het bedrijf een sponsoractie georganiseerd voor twee doelen die Peter Kuil na aan het hart liggen: Kids United en Stichting Het Bevrijdingsbos.
In november mocht bestuurslid Truus Schoonhoven uit handen van Peter Kuil een cheque ontvangen van duizend euro! Een fantastische ondersteuning voor met name de educatieve projecten van de Stichting.

[2012-08-11]


image

Het Essex and Kent Scottish Regiment uit Canada is een van de 24 regimenten die gevochten hebben voor de bevrijding van de stad Groningen in april 1945. Dit regiment heeft in 1945 de brug op de bezetter veroverd en zo de toegang tot de binnenstad vanuit het zuiden vrij gemaakt.
Zaterdagmiddag 11 augustus 2012 is het regiment opnieuw over de Herebrug getrokken trekken met ‘drums and pipes’. Het was een feestelijk gebeuren dat veel belangstelling trok, niet in het minst door de muziek!. Op het met vlaggen omzoomde Hereplein was de officiële ontvangst door het bestuur van de Stichting Bevrijdingsbos. Onder de vele belangstellende Groningers kwamen veel verhalen los en er waren zelfs foto's meegebracht uit privé-albums uit de tijd van de bevrijding.
Na deze ontvangst gingen de gasten uit Canada in twee bussen op weg naar het Bevrijdingsbos voor een plechtige ceremonie.

[2012-08-11]


image

In het kader van het project: ADOPTEER EEN MONUMENT, heeft de Calvijnschool het Bevrijdingsbos uitgekozen. Groep 8 van de Calvijnschool heeft gewerkt over het Bevrijdingsbos en over de bevrijding van de stad in april 1945 door 23 Canadese regimenten. Op woensdag 20 juni 2012 organiseerde de groep een 'herdenking' en een schoonmaakactie. Een prachtig initiatief!

[2012-06-22]


image

Met het plaatsen van het nieuwe informatiepunt is een lang gekoesterde wens van de Stichting Bevrijdingsbos in vervulling gegaan. Er was veel vraag om informatie van bezoekers en wandelaars. Dankzij subsidies en sponsoring is het geld bijeengekomen.
Het ontwerp is van Robin de Krijger, die ook het Vrijheidssymbool in de vijver van het Bevrijdingsbos heeft ontworpen en het heeft ook dezelfde uitstraling al het Vrijheidssymbool omdat het eveneens gemaakt is van cortenstaal. Het werk is uitgevoerd door de firma Bode, die de bijbehorende vlaggenmasthouder heeft ontworpen en aan de Stichting heeft geschonken!

Wethouder mevrouw Elly Pastoor hield een toespraak en hees samen met Rutger Kuil de vlag, als officiële handeling voor de ingebruikname.

[2012-04-13]


image

Een resultaat van samenwerking tussen het Oorlogs- en Verzetscentrum Groningen (OVCG), de Stichting 4 Mei Herdenking Groningen en de Stichting Bevrijdingsbos, met financiële ondersteuning van de gemeente Groningen.
In een speciale bijeenkomst in de oude raadszaal was op 17 februari de presentatie van het boek: "Even stilstaan bij een Oorlogsmonument in de stad Groningen."
Net als op veel plekken in Nederland, vind je ook in Groningen sporen van de Tweede Wereldoorlog: dat zijn de monumenten die ons een verhaal vertellen. Enkele van deze verhalen staan in dit boek beschreven.

[2012-02-17]

 

© Stichting Het Bevrijdingsbos 2022