Nieuwsachief

         

image

Begin januari 2016 hebben vandalen toegeslagen in Het Bevrijdingsbos. Verschillende objecten in het bos zijn beschadigd en de plaatjes op de paaltjes bij de op het voorterrein geplante bomen zijn allen verwijderd.

Graag zouden wij in contact komen met iedereen die iets heeft gezien of iets weet van de vernielingen.
Reacties kunt u zenden naar: secretaris.

[2016-01-16]


image

Rond deze tijd begint het Bevrijdingsbos zich te hullen in de prachtigste herfsttinten. Een bezoek brengen aan het bos is zeker de moeite waard!

[2015-10-15]In de aanloop naar de 4 mijl Groningen traint een deelnemer in het Bevrijdingsbos.

[2015-10-10]


image

Op 11 september 2015 heeft een tweetal Canadezen van "The Black Watch" Het Bevrijdingsbos bezocht. In het bos werden bloemen bij het regimentenplateau gelegd en een korte rondwandeling gemaakt door het bos.

Als dank voor de ontvangst ontving het Bestuur van de bezoekende Canadezen een dankbrief.

[2015-09-11]


image

Groep 8 van de Calvijnschool heeft een speciale band met het Bevrijdingsbos sinds dat door deze groep is geadopteerd. Op 25 juni 2013 heeft de huidige groep 8 die speciale band overgedragen aan de komende groep 8.
Dat deden de leerlingen met enig ceremonieel: er werd verteld waarom en hoe het bos tot stand is gekomen. Na twee minuten stilte werd een bloemstuk gelegd en een gedicht voorgedragen. De ceremonie werd afgesloten met het zingen van het Wilhelmus en We are the World.
Hierna gingen de leerlingen samen op ontdekking in en om het Bevrijdingsbos. Een mooie en indrukwekkende middag.

[2013-06-25]


image

Regelmatig is er klein onderhoud in het Bevrijdingsbos, maar soms moet er een grotere klus geklaard worden. Onlangs is vooral het voorste plein aangepakt: het maple-leaf-mozaïek is weer goed zichtbaar en achter het Regimentenplateau is een betonlaag gekomen. Ook het hoogholtje is hersteld. Kortom: voordat de activiteiten rondom het aprilproject en 5 mei beginnen, ziet het er hier weer verzorgd uit!

[2013-04-01]


image

Het 25–jarig bestaan van de Peter Kuil Holding in 2012 werd feestelijk gevierd. En dat niet alleen: tegelijkertijd was er vanuit het bedrijf een sponsoractie georganiseerd voor twee doelen die Peter Kuil na aan het hart liggen: Kids United en Stichting Het Bevrijdingsbos.
In november mocht bestuurslid Truus Schoonhoven uit handen van Peter Kuil een cheque ontvangen van duizend euro! Een fantastische ondersteuning voor met name de educatieve projecten van de Stichting.

[2012-08-11]


image

Het Essex and Kent Scottish Regiment uit Canada is een van de 24 regimenten die gevochten hebben voor de bevrijding van de stad Groningen in april 1945. Dit regiment heeft in 1945 de brug op de bezetter veroverd en zo de toegang tot de binnenstad vanuit het zuiden vrij gemaakt.
Zaterdagmiddag 11 augustus 2012 is het regiment opnieuw over de Herebrug getrokken trekken met ‘drums and pipes’. Het was een feestelijk gebeuren dat veel belangstelling trok, niet in het minst door de muziek!. Op het met vlaggen omzoomde Hereplein was de officiële ontvangst door het bestuur van de Stichting Bevrijdingsbos. Onder de vele belangstellende Groningers kwamen veel verhalen los en er waren zelfs foto's meegebracht uit privé-albums uit de tijd van de bevrijding.
Na deze ontvangst gingen de gasten uit Canada in twee bussen op weg naar het Bevrijdingsbos voor een plechtige ceremonie.

[2012-08-11]


image

In het kader van het project: ADOPTEER EEN MONUMENT, heeft de Calvijnschool het Bevrijdingsbos uitgekozen. Groep 8 van de Calvijnschool heeft gewerkt over het Bevrijdingsbos en over de bevrijding van de stad in april 1945 door 23 Canadese regimenten. Op woensdag 20 juni 2012 organiseerde de groep een 'herdenking' en een schoonmaakactie. Een prachtig initiatief!

[2012-06-22]


image

Met het plaatsen van het nieuwe informatiepunt is een lang gekoesterde wens van de Stichting Bevrijdingsbos in vervulling gegaan. Er was veel vraag om informatie van bezoekers en wandelaars. Dankzij subsidies en sponsoring is het geld bijeengekomen.
Het ontwerp is van Robin de Krijger, die ook het Vrijheidssymbool in de vijver van het Bevrijdingsbos heeft ontworpen en het heeft ook dezelfde uitstraling al het Vrijheidssymbool omdat het eveneens gemaakt is van cortenstaal. Het werk is uitgevoerd door de firma Bode, die de bijbehorende vlaggenmasthouder heeft ontworpen en aan de Stichting heeft geschonken!

Wethouder mevrouw Elly Pastoor hield een toespraak en hees samen met Rutger Kuil de vlag, als officiële handeling voor de ingebruikname.

[2012-04-13]


image

Een resultaat van samenwerking tussen het Oorlogs- en Verzetscentrum Groningen (OVCG), de Stichting 4 Mei Herdenking Groningen en de Stichting Bevrijdingsbos, met financiële ondersteuning van de gemeente Groningen.
In een speciale bijeenkomst in de oude raadszaal was op 17 februari de presentatie van het boek: "Even stilstaan bij een Oorlogsmonument in de stad Groningen."
Net als op veel plekken in Nederland, vind je ook in Groningen sporen van de Tweede Wereldoorlog: dat zijn de monumenten die ons een verhaal vertellen. Enkele van deze verhalen staan in dit boek beschreven.

[2012-02-17]

 

© Stichting Het Bevrijdingsbos 2019